Världens värdefullaste serietidning är..

Action Comic Nr. 1 Supermans första framträdande.

Värde: ca 7,5 miljoner kronor

 

 

Action Comics är en amerikansk serietidning som introducerade Superman 1938. Det va Jerry Siegel och Joe Shuster som skapade Superman alias Kal-El (tidigare Kal-L) och han användes till en början i dagstidningsstrippar och duon försökte i år att försöka hitta ett förlag som ville publicera deras skapelse. Innan Action Comics tid hette deras förlag Detective Comics Inc och senare National Comics innan de antog deras nuvarande namn DC Comics. DC Comics och deras konkurrent Marvel Comics äger tillsammans 80% av den Amerikanska serietidningsmaknaden.

 

Tillbaka till "the man", Superman. Ursprungligen så var Superman en flitskallig galning som använde sina telepatiska krafter till förgörelse, tills Siegel komme med föslaget att göra Superman till en god hjälte för att bekämpa ondska. Författaren och artisten hade arbetat  tillsammans tidigare på National Comics och tagit fram en mängd olika karraktärer som bland annat Slam Bradley till Detective Comics (som ligger under samma tidningsförlag) och duon vart tillfrågade att bidra till National Comics nyaste serietidning. Siegel och Shuster föreslog sin senaste skapelse Superman, och efter många om och men så bestämde sig National att sätta Superman på framsidan på första upplagan av deras nya serietidning Action Comic, 1938.

 

Framsidan av Acion Comic Nr. 800 (April 2003) I en modern tappning av första utgåvan.


För några veckor sedan så såldes ett exemplar av Action Comic Nr. 1 för en miljon dollar. tre gånger så mycket än förra årets rekordköp. Och John Dolmayan som är förutom trummis i System of a Down(!) också en serietidnings-handlare och entusiast säger om Action Comic Nr 1 "It's considered by most people as the most important book”. Han äger själv Torpedo Comic och betalade 317,000 dollar för ett exemplar av Action Comic Nr. 1 för en klient. Andra har betalat över 400.000 dollar för ett ex. Priset på exemplaren varierar kraftigt beroende på skicket på tidingen. Han säger att skicket på tidningen är uppskattad till en 8.0 i skala eller ”väldigt fin”. Det finns ca 100 expemplar av Action Comic Nr. 1 i världen och en handfull i detta skick.

 

Stephen Fishler delägare i auktionssiten ComicConnect.com säger att en tidning som är helt orestaurerad och i det här skicket finns på auktion en gång varje två decenium. Men att det ändå  är chockartat  att få se ”1 miljon dollar” och ”comic book” i samma mening.

 

Det här följer dock en liten twist, för att nummer två i ordningen Detective Comic Nr. 27 med Batmans första framträdande såldes  tre dagar efter Action Comic Nr. 1 för en högre summa, 1,075 miljoner dollar jämfört med Action Comics 1 miljon dollar.  Även om första nummret av Action comic med Superman värderas högre än nr. 27 av Detective Comics.

 

Shirrel Rhoades tidigare VD för Marvel Comics säger angående de båda tidningarnas höga försäljningar -"When the stock market is down, when real estate investments are over the cliff, collectibles offer an alternative that you can invest in that may have some growth potential", Han säger också att Action Comic nr. 1 från 1938 är mer historisk än första framträdandet av Batman men den gångna veckans försäljningar verkar följa en egen logic, och att det troligtvis handlar om en ”feeding frenzy”.

 

Heritage Auction Galleries har inte tillkännagjort personen bakom det vinnande budet för Detective Comics Nr. 27 men den tidigare ägaren köpte tidingen för 40 år sen för 100 dollar, och enda tillbaka på 30-talet kunde man köpa tidingen för 10 cent.

 

Där har du det, sitter du kanske på en del retro Kalle Anka?

 

/Danko.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0