Levis 501Z - 1954

Under 1950 talet gjorde de rebelliska ungdomarna uppror mot det Amerikanska samhället, och tack vare personer som Marlon Brando i  filmen The Wild One som gav jeansen men i synnerhet Levis 501 en iconstatus.

 

I mitten på 50-talet komme jeansförsäljningen igång på östkusten då jeansen till mesta dels användes i väststaterna (sen jeansens start 1873 hade det inte förekommit någon försäljning på östkusten) Många hade tagit del av jeansens knappgylf när ranchägarna under 30-talet öppnade sina dörrar och erbjöd lite vilda västern åt östaterna.  Men majoriteten av på öst hade aldrig varit med om fenomenet knappgylf så därför introducerade Levis 501Z (zipper) för att nå ut till den stora massan. Den hade allt som vana bärare hade lärt sig älska, siluetten, de tuffa flexibla materialet, nitarna o.s.v. Återförsäljare hade både 501 och 501z så alla kunde hitta sitt favoritpar

 

Eftersom all denim på den tiden kom i rå denim vilket resulterar i att den krymper ca 2-3 cm på längden och vid midjan efter tvätt. Så beröm till Levis som uppfinner uttrycket ”shrink-to-fit” och tar patent på det.

 

501Z hade många fans och 1967 ändrades namnet på den till 502 och fanns kvar i produktion till 1976 då den fick se sig slagen av förkrymta jeans som började komma till produktion.

 

Levis 501Z – 1954 - Design Detaljer


-Cone Mills 12oz red selvage denim (14oz efter tvätt)


-Dragkedja


-Bakfickor med ”hidden rivets” (döljda nitar)


-Two Horse läder patch


-Ensidig stort ”E” red tab


 

 

 



Synd bara att det va fel på midjeknappen på mitt par så att den lossna, och eftersom de här va nesänkta från ordinarie pris och sista i min storlek så va ja tvungen att behålla dom. Visst, LVC jeansen handlar om detaljer o genuinitet men knappen inte värd mellanskillnaden mellan ordinarie pris 1899:- och de 1299:- jag betala för dom. Glöm det. Jag ska ändå behålla de här till graven.



Dragkedja




Levis "Big E"


Ensidig red tab


Hidden rivets













/Danko


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0